Organigramă asociație

Orice asociație de proprietari, ca principiu economic și de funcționalitate, se compară cu o companie.

Ierarhia pornește de la Adunarea Generală (AG).
Pentru bunul mers al acesteia, AG mandatează Comitetul Executiv (CE) pentru a contracta și a angaja personal pe toate domeniile specifice și în funcție de nevoile asociației.
Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor angajate de aceasta şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia.

Organigrama asociațiilor difera DAR intotdeuna, OBLIGATORIU trebuie ocupat postul de CONTABIL (administrator, administrator contabil) și cel de Cenzor. Aceste două departamente sunt departamentele cheie fară de care asociația nu poate funcționa legal -fiscalitate ANAF.
Contabilul are funcția de prelucrare iar Cenzorul are funcția de verificare, amandoua departamentele fiind în strânsă colaborare.

În cazul în care asociația are angajați, nu trebuie să uităm de departamentul de Resurse Umane (HR), Sănătate și Securitate în Munca (SSM), Prevenire și Stingerea Incendiilor (PSI)  -angajați (ITM).

Managerul clădirii (administratorul tehnic) este de asemenea un rol care nu este de neglijat dar de multe ori acesta este acoperit de către Membrii Comitetului Executiv (MCE). Managerul clădirii poate fi delegat să caute oferte privind managementul clădirii și să supervizeze departamentele tehnice, de curațenie și pază, etc.

Rolul de Încasator bani sau Casier nu mai este foarte solicitat în prezent datorită metodelor electronice de încasări și plăți .

Responsabil curațenie (omul/femeia de serviciu) este un rol de asemenea foarte important datorită activității în sine. Meseria este una grea care implică destul de mult efort fizic. Poate fi sub formă de angajare sau contractare.

Postul de Fochist este obligatoriu (angajat sau contractat) pentru asociațiile care dețin centrală termică de bloc. Fochistul este persoana specializată si atestată pentru monitorizarea cazanelor sub presiune.

Departamentul Juridic (avocat) este o prezența constantă doar dacă asociația se confruntă cu mulți restanțieri. Din experiența noastră, acest departament a început sa fie destul de prezent in cadrul asociațiilor.

Acces și Pază sunt servicii cu prezență umană, des întâlnite în Ansamblurile Rezidențiale. Asociațiile vechi nu au bariere iar pentru pază optează pentru camere de luat vederi (atenție la GDPR).

Asociațiile cu un număr mare de apartamente angajează Instalator privind mentenanța instalațiilor electrice și sanitare.

Plus alte funcții stabilite ca necesitate de AG.
! De reținut este faptul că orice activitate din cadrul asociației care nu este acoperită prin contract sau fișă de post, intră în obligațiile CE.

Click pentru a deschide fișierul (organigramă redusă la atribuțiile administratorului tehnic, contabilului, casierului si cenzorului)

 //suport.doxal.ro